måndag 19 oktober 2009

Vår söta hemhjälp!




Indien är annorlunda på alla vis. Här på området har alla egna tjänare. Man anställer kokerska, städerska, toalettstädare (toaletter tar vanligtvis inte städerskan pga att det tillhör ett lägre kast), tvätterska, barnflicka etc. Vi har valt att "bara" anställa en städerska. Hon är världens bästa! Varje morgon någon gång mellan nio och tio plingar det på dörren och in kommer denna söta kvinna. Vi hälsar på varandra och sen går hon raka vägen in i köket för att ta hand om vår disk. När den är undanröjd sopas hela lägenheten med kvasten som syns på bild, någon dammsugare är det inte tal om. Avslutningsvis går hon ner på knä och torkar alla golv med en trasa. Allting blir verkligen smutsigt här. Trots att vi tar av oss skorna vid ytterdörren så är det högar av sand varje dag som hon sopar upp och skurvattnet blir alldeles svart... För oss svenskar känns detta väldigt främmande. En betjänt liksom...konstigt. Men samtidigt får man komma ihåg att man faktiskt hjälpt en människa att få ett arbete! Jag är så tacksam för denna kvinna! Det underlättar så! Mindre av städ i hemmet, mer tid för allt annat... Det är kanske därför svenska politiker beslutat om avdrag på städhjälp??
Idag frågade jag E om hon visste varför man har städerskor i Indien, varpå hon svarade;
"Det är för att (tyst). Mamma, orkar du städa allting själv? Därför har * gjort det så att det finns städerskor här på jorden."

1 kommentar:

  1. Va lyxigt med hemhjälp, det kanske vore en anledning att flytta till Indien!!! Ser att du fått upp en del gardiner. Tack än en gång för alla bilder och rapporter. Kram från mamma.

    SvaraRadera